Miroslav Beblavý

Ekonóm, konzultant, vedec, autor

Nové výzvy

Po desiatich rokoch práce v politike a v Centre pre európske štúdiá v Bruseli sa teším na nové výzvy.

Najradšej pracujem na projektoch, ktoré kombinujú výskumné, akademické, manažérske, politické a konzultantské schopnosti. Za posledných 20 rokov som tvoril protikorupčné, vzdelávacie, sociálne, finančné a ekonomické politiky pre Slovensko, Chorvátsko, Gruzínsko, Centrálnu Áziu, Srbsko, Francúzsko, Kazachstan či Ugandu. Pri tvorení politík a spôsobov riadenia dbám na ich transparentnosť a praktickosť.

Popri konzultanstve a rodine píšem knihu o papalášizme na Slovensku. Budem rád, keď si ju neskôr prečítate.

V apríli som založil apolitickú iniciatívu Korona:fakty, ktorej cieľom je priniesť viac odbornosti do diskusie o riešení pandémie a jej dôsledkov pre našu spoločnosť a zapojiť do nej všetky relevantné disciplíny.

O koronavíruse a jeho dôsledkoch sa dnes hovorí predovšetkým z hľadiska medicínskeho a ekonomického. Podľa nás sú rovnako dôležité aj pohľady odborníkov na spoločnosť, ľudskú dušu aj dátovú analýzu. Inšpirovala ma spolupráca s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom, ktorý používa rovnaký prístup. Výsledky iniciatívy nájdete tu.

Moju cestu môžete sledovať na Facebooku, Linkedine či Instagrame.

Na dovolenke v Bulharsku, august 1981

Kto som?

Vzdelanie

Vzdelanie

Škola ma vždy bavila, najmä matematika a slovenský jazyk. Ako dieťa som veľa čítal, zostalo mi to doteraz. Som absolventom Ekonomickej univerzity v Bratislave (odbor financie), Vysokej školy múzických umení (divadelná réžia) a University of St. Andrews v Škótsku (magisterský a doktorský titul z ekonómie). Okrem študovania ma bavilo aj učenie a v roku 2010 mi na Univerzite Komenského bola udelená docentúra.

University of St. Andrews (Škótsko), preberanie doktorátu, s manželkou, 2005.

Najmladší štátny tajomník v dejinách Slovenska, 2002

Pedagóg a vedec

Prednáška na konferencii o mzdách

Pedagóg a vedec

Vo svojom profesionálnom živote som pracoval na viacerých pozíciách - živil som sa ako prekladateľ, novinár, učiteľ, konzultant, štátny tajomník, vedec a poslanec.

Učil som na Univerzite Komenského, kde sme spolu s ďalšími odborníkmi založili magisterský odbor založený na americkom spôsobe školstva - Ústav verejnej politiky. Pre študentov programu som napísal niekoľko učebníc.

Popritom som 5 rokov viedol Inštitút pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI). Celkovo som počas svojej kariéry zastával viacero konzultantských pozícií pre Európsku komisiu, OECD, Svetovú banku a iné.

Keď v roku 2002 prišlo povolanie od Ivana Mikloša na pozíciu štátneho tajomníka Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, robil som práve vďaka Fullbrightovmu štipendiu výskum pre doktorandskú prácu na University of Michigan v Amerike. Cítil som povinnosť pomôcť mojej krajine a vrátil som sa domov. Počas 4 rokov na ministerstve som sa ako nezávislý odborník venoval najmä zamestnanosti, sociálnym dávkam a rodine. Podarilo sa mi presadiť napríklad školské obedy zadarmo pre chudobné deti a zmeniť sociálne dávky tak, aby sa nezamestnaným oplatilo pracovať.

Poslancom som bol od 2010 do 2020. Do konca roku 2019 som na pol úväzku pracoval aj ako výskumník Centra pre európske štúdiá (CEPS) v Bruseli, kde som viedol tím pre oblasť vzdelávania a zamestnanosti. Napísal som množstvo vedeckých kníh a desiatky článkov pre slovenské aj zahraničné publikácie.

Politik

Politik

V parlamente som sa zameriaval na vzdelávanie, verejné financie, transparentnosť a zdravotníctvo. Štát je potrebné spravovať efektívne, slušne a spravodlivo. Z opozičnej lavice sa mi podarilo presadiť napríklad:

– Postupným odkrývaním korupčných káuz som zastavil biznis tety Anky, Marcela Foraia, maséra Kostku, Ladislava Košeckého, šéfa burzy Medveďa, Františka Imreczeho a ďalších.

– Presadil som tzv. Beblavého percento, ktoré rozpútalo konkurenčný boj bánk o klientov hypotekárnych úverov, vďaka čomu majú dnes ľudia výrazne nižšie úroky na hypotékach. Ročne klienti ušetria desiatky až stovky eur.

– Podarilo sa mi presadiť povinné zverejňovanie vratiek DPH na internete, čo môže v budúcnosti zabrániť podvodom s nadmernými odpočtami DPH.

– Spolu s Jozefom Mihálom sme presadili zverejňovanie ponúkanej mzdy v pracovných inzerátoch, čo malo za výsledok zvýšenie miezd pri niektorých povolaniach.

Demonštrácie študentov proti Mečiarovi, 1997

Rodina a voľný čas

Keď nepracujem, som s rodinou. S manželkou Emíliou máme dvoch synov, Paľka (2004) a Janka (2009). Ako rodina najradšej cestujeme a deti nám už dávno odpustili, že ich ťaháme po pamiatkach.

Nie som veľmi športový typ, ale pred piatimi rokmi mi začal pohyb chýbať. A tak som sa naučil mať rád plávanie. Čistí mi telo aj dušu. Úplne najradšej si však ľahnem doma na dvor a pozerám na oblohu.